Augustinusleesgroepjes

WELKOM in de Augustinusleesgroepjes: TOLLE LEGE – NEEM EN LEES

Ons met Augustinus laten raken door
kwetsbaarheid en genezing,
weerloosheid en kracht
de duisternis van de ellende en
het licht van de liefde.

Weer op weg gaan om
door het wel en het wee van het leven
Gods aanwezigheid te laten schijnen,
als een schoonheid, zo oud en nieuw.

De visie van het boek leggen we op ons eigen leven, onze samenleving, de Kerk. Met tochtgenoten onderweg, willen we doorheen gebed, luisteren naar Augustinus, en doorheen uitwisseling de rijkdom delen van een zoekend, overtuigd, twijfelend onderweg zijn.

Voor wie er graag bij is: welkom! Wel op voorhand inschrijven via compaz.brugge@gmail.com

Met ons Augustinus leesgroepje – dat ondertussen een vriendengroepje geworden is – en een paar welkome nieuwe deelnemers, startten we de bespreking van een nieuw boek : “Als een arend herleeft mijn jeugd” van Gabriël Quicke.

Dit boek is geschreven in het besef dat we altijd opnieuw ons leven en ons hart kunnen vernieuwen en verjongen. Gabriël Quicke legt de spiritualiteit van  Augustinus naast de ontwikkelingstheorie van de psycholoog Erikson.

Hier zijn 3 krachtlijnen te onderscheiden :

  • De ontwikkeling van een gezonde persoonlijkheid en een positieve mensvisie. ( Christus de genezer)
  • Het belang van gemeenschap. “Eén van hart en één van ziel op weg naar God”. De liefde vormt het hart van het leven van een Christen.
  • Spirituele groei is een levenslang proces met telkens nieuwe mogelijkheden en kansen.

De bekeringservaring die Augustinus heeft doorgemaakt is de ervaring van een groeiend vertrouwen op God die ons eerst heeft lief gehad. Dit oneindig vertrouwen vormde zijn hart om tot harmonie. Wie gelooft ziet hoopvol uit naar wat komen zal.
“… laten we goed leven en de tijden zullen goed zijn. Want de tijd zijn wij, en zoals wij zijn zo zullen de tijden zijn …”

Augustinus moedigt ons aan, ons niet vast te klampen aan een oude wereld, maar jong te worden in Christus.

De volgende powerpoint toont goed, hoe een arend zich verjongt:

https://slideplayer.nl/slide/2143830/

ENKELE GETUIGENISSEN VAN VIJF DEELNEMERS

ZING HET NIEUWE LIED

Het Augustinusleesgroepje over als pelgrims onderweg, vriendschap, tranen, bidden en zingen op dinsdagavond 12 februari 2019

De avond begint met een gezamenlijk gebed in de kapel. Uit het boek Als een arend herleeft mijn jeugd worden twee teksten voorgelezen en iedereen mag daarna verwoorden wat hem of haar treft.

Volgende gedachten zijn mij bijgebleven:

  • Vriendschap: een vorm van “welwillendheid” om elkaar te verdragen. Augustinus zegt over zijn beste vrienden: “Een ander ik, de helft van mijn ziel”. Die verbondenheid gaat over de dood heen, want Christus is het bindmiddel tussen mensen die in liefde met elkaar verbonden zijn.
  • Verdriet en tranen. Augustinus met zijn diep gevoelsleven kent tranen van vreugde én van verdriet. Bij sommige kerkelijke vieringen is hij ontroerd van geluk. Bij zijn bekering vloeien er tranen. Er is de droefheid bij het overlijden van zijn moeder, zijn zoon, zijn vriend. Troostend is hij er voor Sapida die haar broer verloor: “Zijn geweven kleed vergaat; een mens wordt bekleed met een onvergankelijk gewaad voor het eeuwig leven”.
  • Zingende pelgrims onderweg. Als gelovige pelgrims zijn we onderweg naar Jeruzalem, ons aller moeder. Zingen doet ons gelovig verlangen groeien. Na het oude komt iets nieuws. “God is jong”. Wie het nieuwe lied zingt, zingt tot lof en dank aan God. Daarom zingen we tijdens 50 dagen na Pasen: “Alleluia”! (50 is symbool van de vreugde).

Bij het avondmaal zingen we samen, als kleine gemeenschap het lied: “Laudate omnes gentes”… ja, loof God, alle volkeren! Marie-Louise V.

OP STAP MET DE HEILIGE AUGUSTINUS

Een hartelijke proficiat en dank voor het gezellig, warm en lekker onthaal bij de Zwartzusters Augustinessen. “Als een arend herleeft mijn jeugd’, het boek dat we zo pas in een Augustinusleesgroepje lezen, is heel boeiend en brengt ons op een breder en ruimer levenspad.

Vele heiligen, alsook Augustinus, kennen wij in hun langere of kortere leven en lijdensweg. In moeilijke levensperiodes kunnen ook wij God vinden en ons broze hart laten raken door Gods helende kracht. Ook wij kunnen God prijzen voor al zijn zegeningen en weldaden. Wanneer wij ook bepaalde levensfasen met Gods genade kunnen overwinnen, kunnen ook wij bij God voorspreker worden voor diegenen die een zware, moeilijke, donkere periode moeten meemaken.

Op stap gaan met de heilige Augustinus is heel verrijkend. Wij leren ons hart beter kennen en ons verlangen wordt aangespoord om ons hart te laten voeden door het goddelijk hart van de Heer Jezus Christus. Wat een rijkdom!

In deze enkele uren van ons samenzijn, ben ik tot de conclusie gekomen, dat wij oneindig dankbaar mogen zijn voor ons leven en voor de voortdurende beweging van de genade daar middenin. Er ontstaat zoveel harmonie, dat het mooiste muziekstuk ons niet kan schenken. Waarom nog twijfelen als onze Schepper en Verlosser door het geloof in ons hart woont. Dankbaar, vreugdevol en geduldig de moeilijkheden in ons leven aanpakken, is een grote schat. Dit leren ons vele heiligen en zeker ook Augustinus.

Met mijn oprechte dank en genegen groeten, Bernadette D.

ONTSPANNENDE EN VERKWIKKENDE BIJEENKOMST

Het samenkomen bij de Zwartzusters Augustinessen rond het boek “Als een arend herleeft mijn jeugd” van Gabriël Quicke is zeer ontspannend en verkwikkend in onze haastige samenleving waar men wordt meegesleurd door een onophoudelijke prestatiedrang. Zoals bij warm weer men zich laaft aan een verfrissende waterbron, kan men zich op geestelijk vlak laven aan de zienswijze van Augustinus.

Met de lectuur van dat boek vreesde ik te worden beneveld met voorbijgestreefde ideeën. Maar niets daarvan, want ik kwam in contact met pertinente boodschappen die de eeuwen hebben overleefd. Het is een ware rijkdom in ons leven om Augustinus als tochtgenoot en compas in onze rugzak te mogen meenemen.

Ware vriendschap bestaat alleen als God het bindmiddel is tussen mensen die in liefde met elkaar verbonden zijn, aldus Augustinus. Vriendschap kan bijgevolg alleen maar in God echt en eeuwigdurend zijn. Een mens die verlangt, zingt met het hart ook als de tong zwijgt. Een zingend mens bidt tweemaal.

Deze visie van Augustinus stelt ons in staat om beter bestand te zijn tegen de minder aangename verrassingen in ons leven en ons verlangen naar onmiddellijk resultaat beter in te tomen.De spiritualiteit van Augustinus is voor mij dan ook niet meer weg te denken uit het leven van elke dag. Vele groeten vanwege Agnès B.

CHRISTUS IS ER ALTIJD

In hoofdstuk 2 van het boek “Als een arend herleeft mijn jeugd” van Gabriël Quicke, zegt Augustinus poëtisch
“Geraak je als mens in de draaikolk van de tijd, klamp je dan vast aan Christus die als een boom geplant staat aan de oever”. (p.75-105)

Volgens Augustinus kunnen we Christus zien:

Als handelaar: Hij is een handelaar die zijn onschatbare rijkdom komt inruilen voor onze ellende; een wonderlijke ruil:Hij heeft van ons de dood ontvangen terwijl Hij ons het leven schonk. Het is een ruilhandel met alle winst voor de mens.

Als nederige geneesheer: De hele zending van Jezus kan samengevat worden als “genezen”; genezing van onze hoogmoed  en blindheid. De hele passie van Christus is gericht op onze verlossing.

Als middelaar: Jezus als middelaar is gekomen om een brug te zijn tussen God en de mensen. “Christus is geworden wat hij heeft gemaakt”.

Als herder: De herder kent zijn schapen bij naam en leidt hen naar het eeuwig leven. Christus is de herder in de schaapskooi die de Kerk is. Augustinus benadrukt dat de herder geen meester is, maar de dienaar.

Vaak hanteert Augustinus het beeld van de Kerk als een schip dat vaart op de zee van deze tijd, en vindt in Christus degene die de storm bedaart en ons vertrouwen schenkt, “Als er geloof is, is Christus er”.

De Kerk en elke christen is geroepen om een brug van barmhartigheid te zijn van tijd naar eeuwigheid.

De Kerk is een Kerk van mensen, zondaars vermengd met goeden en heiligen. Ook in mij vermengt zich goed en kwaad.”Zoek niet de ongerechtigheid uit te roeien als iets buiten jezelf, maar kijk naar jezelf , wees zelf deze Kerk”.

Christus is er altijd. Hij in ons en wij in Hem. Christus heeft alle angst en droefheid op zich genomen, zo sterft hij nog steeds in ons, maar wij zijn in Hem verrezen en is er Hoop.

In de eucharistie zoekt Christus ons op en wil zich met ons verenigen, dit vraagt dat wij ons hart openen en ons naar Hem toekeren. “Indien je dit sacrament goed ontvangen hebt, dan ben jij wat je ontvangen hebt”.

Bij het einde van deze geanimeerde gespreksavond konden we in ons leesgroepje de verbondenheid voelen, en zoals Augustinus schrijft, deel uitmaken van de ledematen van het lichaam waarvan Christus het hoofd is.

Hou je goed, Luce B.

HEB LIEF MET MIJ

Agnès B. gaf ons haar persoonlijke indrukken van deze avond.

Wij kwamen gezellig samen op dinsdagavond 11 juni 2019. We wisselden van gedachten over het feit dat God ons een gebod gaf: heb elkaar lief. Wij kunnen beminnen omdat God ons eerst lief heeft gehad.

Zijn woorden en daden liggen immers aan de oorsprong van onze gedachten en inspireren steeds opnieuw de wijze van omgaan met elkaar. Het huis van de Kerk dat wijzelf zijn, wordt opgebouwd door de liefde.

God is onder ons gekomen om aan te kondigen dat niet de duisternis het laatste woord heeft maar het licht, niet de haat maar de liefde, niet de dood maar het leven. God brengt nooit gedachten van twijfel en vrees. Daarentegen schenkt Hij ons voortdurend gedachten van geloof en moed. Augustinus was in elk geval dankbaar voor die kostbare parel. Tot deze mooie belijdenis kwam Augustinus: “Heer veel te laat heb ik jou liefgehad!”. Peter D. verraste ons met een zelfgemaakt en gezongen lied op deze tekst. We werden er stil van en genoten van zoveel schoonheid!

Op meedere momenten in ons leven komen we in contact met deze doordringende boodschap. Zij maakt ons optimistisch en sterk want we ervaren voortdurend haar weldoende invloed. Bovendien zijn wij beter bestand tegen allerlei minder aangename verrassingen. Zo kunnen wij ook tevreden zijn met gedeeltelijke oplossingen en het verlangen naar onmiddellijk resultaat flink bijstellen. Dag na dag word je aldus nieuw, samen met Jezus: een prachtige ervaring!

Deze avond was de laatste in de reeks rond het boek van Gaby Quicke: Als een arend herleeft onze jeugd. In het najaar starten we een nieuwe reeks, terug op de tweede dinsdagavond of woensdagnamiddag van de maand, rond 4 brochures van de Nederlandse Augustijnse Beweging. Later daarover meer!

Op de volgende pagina vindt u meer over de leesgroepjes rond 4 brochures van de Augustijnse beweging in Nederland.