i.s.m. de Zwartzusters, Dr. William Degroote, en de zusters Augustinessen van het Engels Klooster en van De Potterie.
Onderstaand filmpje geeft u een sfeerbeeld van deze boeiende namiddag.
Enthousiaste deelnemers aan het woord:
Op zondagnamiddag werden wij hartelijk ontvangen in een statige woning aan de Woensdagmarkt in Brugge. Bij het binnen komen van dit pand werd onze aandacht direct gevestigd op het glasraam boven de inkomdeur, met daarin het kloosterembleem verwerkt, alsook het devies ‘Bonos fructus facere’. Dit devies kwam gedetailleerd tot leven in de voordracht van dokter William De Groote omtrent de ziekenzorg in Brugge en vooral dan de rol van de Zwartzusters hierin. Een mooie wandeling door een zomers Brugge bracht ons eerst naar de kerk annex klooster van O.L. Vrouw ter Potterie. Tot onze aangename verrassing bleek deze gotische kerk met barokinterieur veel sporen naar Augustinus te bevatten. Op deze locatie stond ons nog een boeiende uiteenzetting te wachten omtrent leven en werk van Augustinus. Vervolgens begaven wij ons naar het Engels Klooster waar ons eerst in de koepelkerk uitleg werd gegeven omtrent de ontstaansgeschiedenis ervan. Voor ons eindigde de dag met het voorlezen van een tekst/gebed van Sint-Augustinus, dit onder begeleiding van citermuziek, ons gebracht door zuster Francis Joseph van het Engels Klooster. Wij kunnen alleen maar dankbaar zijn t.a.v. de organisatoren van deze prachtige namiddag rond de figuur van Augustinus, die voor ons zowel intellectueel verrijkend als meditatief was. – Lo-Reninge, 30 augustus 2018, Danny en Lieve Cool-Vansteenkiste
Op zondagnamiddag 26 augustus 2018 trokken we met een honderdtal mensen op Augustinusverkenning in Brugge. Na een schitterende bijdrage van dokter William De Groote over de historiek en de ziekenzorg in Brugge, door de Zwartzusters geïnspireerd door de regel van Augustinus, trokken we in vier groepen van een 25-tal mensen op verkenning. We mochten genieten van ongeziene Augustijnse christelijke kunst in het Engels klooster en het klooster van O.L.V. van de Potterie.
Als slot van deze supergeslaagde namiddag met een mix van historische duiding, kunst en een meditatief moment met citermuziek, konden we genieten van de Augustijnse gastvrijheid van de Zwartzusters die ons verwenden met een heerlijk ijsje. Ondertussen werd er in verbondenheid nog wat nagepraat. Daarna trokken blije en tevreden mensen terug huiswaarts. Het was een heel deugddoende en unieke ervaring. – Mieke P.
Een impressie van een deelnemer
Eind augustus: Wie staat er op de heiligenkalender? 28 augustus: Augustinus! De dag voordien: Monica, zijn moeder. Hoewel hier vandaag wellicht niet veel mensen van wakker liggen, wist COMPAZ niet minder dan honderd geïnteresseerden op de been te brengen voor een goed georganiseerde wandeling op zoek naar sporen van de heilige Augustinus in de stad Brugge.
In een gedocumenteerde en bevlogen toespraak schetste dokter William De Groote hoe de Zwartzusters in Brugge, geïnspireerd door de regel van Augustinus, de ziekenzorg in de stad op zich namen.
Te voet trokken we in kleine groepjes naar Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Potterie waar een verrassende kunstcollectie te zien is. Augustinus’ beeld staat niet alleen in een nis boven een deur in de kerk, maar hij is ook afgebeeld op een wandtapijt afkomstig uit Oudenaarde, zijn hoofd prijkt op een zilveren boekomslag en samen met andere kerkvaders is zijn beeltenis te zien op een altaar.
In het Engels klooster verklapte zuster Aline waarom de kerk een koepel heeft. In datzelfde klooster raak ik gefascineerd door een barok schilderij van Gaspar De Crayer, een Antwerpenaar die schilderde in de stijl van Rubens: op het schilderij biedt Augustinus, die op bezoek is bij de Heilige Familie, het kindje Jezus zijn liefde aan in de vorm van een vlammend hart. Intussen luisterden we naar van het citerspel van zuster Francis Joseph en naar een bekend fragment Augustinus’ belijdenissen: ‘Veel te laat heb ik u lief gekregen. Schoonheid wat ben je oud, wat ben je nieuw’. Augustinus blijft inspireren! – Marleen V.